Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Brýle z FKSP - je příspěvek osvobozen od daně?

27.07.2020 09:06


Podle vyhlášky o FKSP je nyní možné přispívat na dioptrické brýle či čočky, vyplývá to z ustanovení § 4 odst. 2 a odst. 3, kde se uvádí:


(2) Z fondu lze přispívat zaměstnancům na:

a) vitaminové prostředky,

b) dioptrické brýle, kontaktní čočky nebo speciální optické pomůcky,

c) preventivní péči na úseku dentální hygieny a zubní prevenci poskytované dentální hygienistkou a preventivní, léčebnou a diagnostickou péči na úseku zubního lékařství včetně ortodontické péče,

d) očkování proti infekčním onemocněním.

(3) Příspěvek podle odstavce 2 lze poskytnout, není-li plnění ani částečně hrazeno
z veřejného zdravotního pojištění
nebo jinou osobou na základě povinnosti stanovené jiným právním předpisem.


Podle zákona o daních z příjmů je příspěvek z FKSP na plnění zdravotnického
a obdobného charakteru  osvobozen od daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti (to znamená, že se nezdaní spolu spolu s platem) za podmínek uvedených
v § 6:

d) nepeněžní plnění poskytovaná zaměstnavatelem zaměstnanci nebo jeho rodinnému příslušníkovi z fondu kulturních a sociálních potřeb, ze sociálního fondu, ze zisku (příjmu) po jeho zdanění anebo na vrub výdajů (nákladů), které nejsou výdaji (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů, ve formě

1. pořízení zboží nebo služeb zdravotního, léčebného, hygienického a obdobného charakteru od zdravotnických zařízení,

 
pořízení zdravotnických prostředků na lékařský předpis.


Na základě výše uvedeného můžeme uvést tři případy, kdy příspěvková organizace poskytne svému zaměstnanci příspěvek z FKSP na dioptrické brýle (nikoliv sluneční brýle), které nejsou ani částečně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Upozorňuji, že na faktuře musí být příspěvková organizace uvedena jako odběratel,
v předmětu plnění bude uvedeno pořízení dioptrických brýlí pro kontrétního zaměstnance a brýle budou uhrazeny z bankovního účtu FKSP v celé výši, a to i tom případě, kdy příspěvek nepokryje celou cenu. Případný rozdíl mezi cenou a výší příspěvku z FKSP složí zaměstnanec do pokladny nebo na bankovní účet FKSP. A ještě malé upozornění, daňový zákon sice zmiňuje také rodinné příslušníky, ale je nutno zdůraznit, že podle vyhlášky o FKSP je možné příspívat na brýle jen zaměstnancům (to znamená těm, kteří pracují na základě pracovní smlouvy /nikoliv dohody/ nebo bývalým zaměstnancům, kteří v příspěvkové organizaci pracovali při prvním přiznání důchodu).


1) Brýle budou pořízeny ve  zdravotnickém zařízení, to znamená, že dané zařízení je registrováno v Národním registru poskytovatelů zdravotnických služeb:

- lze poskytnout příspěvek z FKSP až do celkové výše ceny brýlí

- příspěvek je osvobozen od daně z příjmů.


2) Brýle nebudou pořízeny ve  zdravotnickém zařízení, to znamená, že dodavatel není registrován v Národním registru poskytovatelů zdravotnických služeb, a brýle nebudou předepsány lékařem:

- lze poskytnout příspěvek z FKSP až do celkové výše ceny brýlí

- příspěvek není osvobozen od daně z příjmů a bude zdaněn jako nepeněžité plnění spolu s platem.


3) Brýle nebudou pořízeny ve  zdravotnickém zařízení, to znamená, že dodavatel není registrován v Národním registru poskytovatelů zdravotnických služeb, a brýle budou předepsány lékařem:

- lze poskytnout příspěvek z FKSP až do celkové výše ceny brýlí

- příspěvek je osvobozen od daně z příjmů.


Poslední případ bych si dovolil trochu zkomentovat. 

Původně jsem se domníval, že skutečnost, zda brýle byly či nebyly předepsány lékařem, pro osvobození příspěvku z FKSP nehraje žádnou roli - není to pravda, mýlil jsem se!
Brýle jsou totiž zbožím zdravotního, léčebného, hygienického a obdobného charakteru, které je osvobozeno jen tehdy, když je pořízeno od zdravotnického zařízení. Předepsání lékařem je důležité v případě zdravotnických prostředků. Problémem je, že zákon o daních z příjmů zdravotnické prostředky nedefinuje a ani neodkazuje na zákon č. 268/2014 Sb., o zdravotnických prostředcích, který zdravotnické prostředky definuje následovně:


§ 2

(1) Zdravotnickým prostředkem se rozumí nástroj, přístroj, zařízení, programové vybavení
včetně programového vybavení určeného jeho výrobcem ke specifickému
použití pro diagnostické nebo léčebné účely a nezbytného ke správnému
použití zdravotnického prostředku, materiál nebo jiný předmět, určené výrobcem pro použití u člověka za účelem

a) stanovení diagnózy, prevence, monitorování, léčby nebo mírnění onemocnění,

b) stanovení diagnózy, monitorování, léčby, mírnění nebo kompenzace poranění nebo zdravotního postižení,

c) vyšetřování, náhrady nebo modifikace anatomické struktury nebo fyziologického procesu, nebo

d) kontroly početí,

a které nedosahují své hlavní zamýšlené funkce v lidském těle nebo na jeho povrchu farmakologickým, imunologickým nebo
metabolickým účinkem; jejich funkce však může být takovými účinky podpořena.


Pokud připustíme, že v zákoně o daních z příjmů jde o zdravotnické prostředky,
o kterých hovoří zákon o zdravotnických prostředcích, tak tento pojem zahrnuje také dioptrické brýle, byť v zákoně o zdravotnických prostředcích nejsou výslovně uvedeny. Ve zdravotnické praxi jsou za zdravotnické prostředky považovány mimo jiné:

  • dioptrické brýle na míru pro konkrétního pacienta
  • hotové brýle, tzv. "kusovky"
  • brýlové čočky
  • obruby (příslušenství zdravotnického prostředku)
  • kontaktní čočky.


Byť daňový zákon nedefinuje zmíněné zdravotnické prostředky, tak si můžeme alespoň pomoci důvodovou zprávou k příslušné novele, která uvádí:

Dále se navrhuje do osvobození zahrnout i pořízení zdravotnických prostředků, např. dioptrických brýlí nebo zdravotní obuvi, na lékařský předpis, a to bez ohledu na to, zda jsou nakupovány ve zdravotnickém zařízení, či nikoli.

Když to shrnu, tak mohu říci, že daňový zákon sice nehovoří zcela jasně, ale jednoznačným záměrem legislativců bylo osvobodit také dioptrické brýle předepsané lékařem, i když by nebyly pořízeny ve zdravotnickém zařízení. A jak jsem zjistil, přístup finančních úřadů tomu odpovídá.




Vytvořeno službou Webnode