Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Dotace jen s občankou a na jedno kliknutí

19.04.2020 09:00

Deník N.svg

Kvůli obavám ze zneužití úřady zaplevelují dotační programy nesmyslnými podmínkami...


Evropská komise má velkou snahu zjednodušit pravidla pro čerpání dotací. Je velmi důležité, aby jí v tom šla naproti také česká byrokracie. Systém čerpání evropských (ale i národních) dotací je u nás bohužel složitý. Podnětné zamyšlení k této problematice přinesl Deník N v komentáři Martiny Křížové nazvaném Dotace jen s občankou a na jedno kliknutí. Autorka je ředitelkou společnosti EuroManagers poskytující dotační poradenství.


Přestože komenář vyšel už 11. 3. 2020, je stále k dispozici v internetové verzi Deníku N pod názvem Kvůli obavám ze zneužití úřady zaplevelují dotační programy nesmyslnými podmínkami. Brusel tlačí na zjednodušení a rozhodně stojí za přečtení: https://denikn.cz/310863/kvuli-obavam-ze-zneuziti-urady-zapleveluji-dotacni-programy-nesmyslnymi-podminkami-brusel-tlaci-na-zjednoduseni/?ref=list . Těm, kteří nemají přístup k plné verzi článku, přináším alespoň následující ukázky:


České úřady, a nejen české, často ve snaze zajistit co nejobjektivnější systém rozdělování dotací zaplevelují tyto programy řadou nadbytečných kvalifikačních podmínek a hodnoticích kritérií. Jediný dokonalý systém přerozdělování dotací je ale ten, který hodnotí pouze soulad mezi výsledky projektu a cíli programu.


Česká ministerstva řídící jednotlivé operační programy odůvodňují svoji nechuť zjednodušit čerpání problémy při auditech Evropské unie, které se mohou objevit, pokud nejsou dostatečně podrobně zdokumentovány a účetně podloženy veškeré náklady projektu. Obava má své opodstatnění. Byla jsem svědkem toho, jak projekt auditovaný čtyřmi různými auditory vykázal čtyři různé auditní nálezy.


Byrokracii kolem dotací je možné významně zredukovat, znamená to ale, že ministerstva, která dotace rozdělují, si musí lépe odpracovat přípravu dotačních titulů.



Poznámka:

Autorka v článku zmiňuje program WiFi4EU, informace o něm jsou na webu Evropské komise: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/wifi4eu-bezplatne-wifi-pripojeni-pro-obyvatele-eu.



Vytvořeno službou Webnode