Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Je možné přispívat důchodcům z FKSP na stravování? - dotaz ze semináře Peněžní fondy... v Hradci Králové 13. 2. 2020

15.02.2020 10:06

Příspěvková organizace může ve svém vlastním zařízení poskytovat důchodcům, kteří u ní pracovali při odchodu do důchodu, stravování za sníženou úhradu (ve výši nákladů na potraviny).  Vzhledem ke skutečnosti, že důchodci spadají do legislativní zkratky "zaměstnanec", tak je možné jim poskytovat na stravování příspěvek z FKSP, tak jako se může tento příspěvek poskytovat zaměstnancům v pracovním poměru. Je nutné zdůraznit, že podmínka odpracování 3 hodin se vztahuje jen na aktivní zaměstnance, ale nikoliv na důchodce. Poskytování příspěvků z FKSP na závodní stravování ve vlastním zařízení (jedno hlavní jídlo denně) důchodcům tedy nic nebrání. Vše ale musí být upraveno kolektivní smlouvou nebo vnitřní směrnicí.



LEGISLATIVNÍ OPORA:


Vyhláška č. 84/2005 Sb., o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě
v příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky


Závodní stravování zabezpečované prostřednictvím vlastních zařízení

§ 3

(6)
Organizace může důchodcům, kteří u ní pracovali při odchodu do důchodu, poskytnout za sníženou úhradu jedno hlavní jídlo denně
v případě, že je to umožněno kolektivní smlouvou nebo vnitřním předpisem.


Vyhláška č. 430/2001 Sb., o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě
v organizačních složkách státu a státních příspěvkových organizacích


Závodní stravování zabezpečované prostřednictvím vlastních zařízení

§ 3

(7) Organizace může důchodcům, kteří u ní pracovali při odchodu do důchodu, poskytnout za sníženou úhradu jedno hlavní jídlo
v kalendářním dni v případě, že je to umožněno kolektivní smlouvou nebo vnitřním předpisem.


Vyhláška č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb


§ 3

(3) Organizační složka státu, státní podnik a příspěvková organizace může přispívat pouze na plnění a činnosti, které organizuje nebo spoluorganizuje nebo pořídí od jiné organizační složky státu nebo právnické anebo fyzické osoby. Zaměstnancům v pracovním poměru, státním zaměstnancům podle zákona o státní službě, příslušníkům ve služebním poměru, soudcům a důchodcům, kteří při prvním přiznání starobního nebo invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně pracovali u organizační složky státu, státního podniku nebo příspěvkové organizace, (dále jen "zaměstnanec") a jejich manželům, manželkám, partnerům, partnerkám2a), druhům, družkám a nezaopatřeným dětem3) včetně dětí svěřených do pěstounské nebo poručnické péče a dětí svěřených soudem do péče zaměstnance (dále jen "rodinný příslušník") se poskytne plnění nebo činnost podle věty první za cenu sníženou o příspěvek z fondu.


§ 7

Stravování

Z fondu lze přispívat zaměstnancům na závodní stravování podle právních předpisů upravujících stravování v organizační složce státu, příspěvkové organizaci a státním podniku.


Vytvořeno službou Webnode