Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Online o etickém kodexu pro firmy

01.10.2010 18:21

Zdroj:

Domaci.iHNed.cz  1. 10. 2010  10:30  (aktualizováno: 1. 10. 2010  13:16)
 

Online o etickém kodexu pro firmy: O sankce se postará veřejnost a novináři

 
Šéf expertní skupiny a zástupce Skanska a.s., Jan Leščinský, odpovídal na vaše dotazy.
 

Po Novém roce by to mohlo vypadat nějak takhle: jen co se uzavře stomilionová ministerská zakázka na nákup počítačů, uchazeči zveřejní své nabídky a na web dají i zápisy z jednání. Na své internetové stránky umístí také historii práce pro stát a objem starších zakázek.

To jsou jen některé z bodů, na nichž se minulý týden dohodla komise, která připravuje etický kodex pro účastníky státních tendrů. Jejími členy jsou jak experti z Americké obchodní komory, která vznik skupiny iniciovala, či Asociace malých a středních podnikatelů, tak velké koncerny.

Nejde o žádné malé ryby - jsou mezi nimi stavební obři Skanska, Hochtief, auditoři z Ernst & Young, zdravotnický gigant Johnson & Johnson, Coca-Cola nebo elitní právnické kanceláře Becker & Poliakoff či White & Case.

Jejich společný návrh obsahuje několik opatření, po nichž odborníci volají už delší dobu. Společnosti, které vezmou kodex za vlastní, by kromě již zmíněného měly také zveřejnit smlouvu, pokud zakázku vyhrají, a v průběhu její realizace by pravidelně zveřejňovaly změny ceny a na závěr by udělaly porovnání toho, kolik slíbily, že obchod bude stát, a na kolik ve skutečnosti vyšel. Pravidla myslí i na takovou drobnost, že uchazeči by měli přiznat, pokud a čím hostili úředníky, když s nimi o zakázce jednali.

Na podrobnosti se můžete zeptat Jana Leščinského, ředitele Právního odboru Skanska a.s., který vede expertní skupinu pro Pravidla pro uchazeče o veřejné zakázky.

 

On-line rozhovor k tématu najdete na: 

https://moderniobec.ihned.cz/c1-46722370-online-ptejte-se-na-eticky-kodex-pro-firmy-ktere-se-uchazeji-o-verejne-zakazky

Vytvořeno službou Webnode