Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Peněžní fondy příspěvkových organizací (aktualizováno)

15.02.2017 19:53

Během své kontrolní praxe se často setkávám s nesrovnalostmi při tvorbě a použití peněžních fondů příspěvkových organizací. Vyjdeme-li z dikce zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, v platném znění, tak bohužel většina těch nesrovnalostí znamená porušení rozpočtové kázně a tomu odpovídající odvod do rozpočtu zřizovatele. V rámci seminářů o finanční kontrole jsem se zatím  této ožehavé problematiky dotýkal jen letmo. "Poctivěji" jsem probral jen fond investic, a to pouze v rámci seminářů o majetku příspěvkových organizací a seminářů zaměřených na legislativu. Rozhodl jsem se proto, že tento dluh svým posluchačům splatím a připravím nový seminář pro školské příspěvkové organizace na téma fondů. Při jeho přípravě jsem vycházel z rukopisu připravované poublikace o kontrole v příspěvkových organizacích. Publikaci připravuji pro karvinskou agenturu Paris, tak je logické, že i seminář o fondech bude pořádat tato agentura. Problematice fondů z účetního pohledu (zejména fondu investic) se dosud věnovali odborníci na slovo vzatí - zejména dámy magistra MADEROVÁ VOLTNEROVÁ a inženýrka JURÁŇOVÁ a dále pan inženýr NEJEZCHLEB. 

Zmiňovaný Ing. Zdeněk Nejezchleb některá úskalí souvisejícími s peněžními  fondů popisuje v publikaci  Účetnictví školské příspěvkové organizace. Autor knihu prezentuje na webu OBEC/PO ÚČTUJE:  https://www.obecuctuje.cz/publikace-detail.php?id_publikace=10  .

Já se naopak budu chtít na peněžní fondy škol podívat zejména úhlem pohledu zmiňovaného zákona č. 250/2000 Sb. Budeme tedy hovořit o tom, jaká je možná tvorba a použití jednotlivých fondů. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o banální téma. Byl bych moc rád, kdyby tomu tak bylo, ale bohužel realita je jiná. Formulace jednotlivých ustanovení je natolik nejednoznačná, že připouští různé výklady. Chtěl bych proto jednak upozornit na to, co je jednoznačné a kde nelze připustit různé výklady. A dále bych naopak chtěl poukázat na sporná ustanovení s tím, že samozřejmě přednesu svůj pohled na věc. Budu velmi vděčný všem, kteří mi s předstihem zašlou své dotazy týkající se peněžních fondů příspěvkových organizací.

Seminář se již uskutečnil například v Hradci Králové, Praze, Jihlavě, Ostravě a Liberci.



OBSAH SEMINÁŘE:

  • Legislativní rámec (zákon č. 250/2000 Sb., vyhláška č. 114/2002 Sb., o FKSP a vyhláška č. 410/2009 Sb.)

  • Tvorba a použití jednotlivých fondů ve vazbě na rozpočtová pravidla a vyhlášku o FKSP

  • Povinné ověřování peněžního krytí fondu investic (peněžně nekrytá část fondu a příčiny jejího vzniku)

  • Rozpočtová kázeň (souvislost porušování rozpočtové kázně s tvorbou a použitím peněžních fondů, sankce).

Všichni účastníci opět obdrží podrobný písemný materiál a CD s doprovodnými soubory.


Zvláště zájemce o problematiku fondů ze škol zřizovaných Jihomoravským krajem upozorňuji na zajímavý materiál JMK Hospodaření s fondy příspěvkových organizací (nutno ale brát v úvahu, že je staršího data, např. tvorba FKSP již není 1% z prostředků určených na platy): https://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?PubID=278672&TypeID=7    


A jen malý dovětek pro ty, kteří chtějí mít výklad k fondům stručnější (se zaměřením zejména na fond investic) a věnovat se také související problematice, po delší době připravuji opakování semináře Majetek příspěvkové organizace a jeho inventarizace, který který se uskuteční v několika městech behem 2. pololetí 2018. 

              


Vytvořeno službou Webnode