Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Pracovní obuv – FKSP a daňové dopady

13.06.2019 09:19

Právní rámec problematiky

k semináři Fondy příspěvkových organizací - radnice Praha 6, 12. 6. 2019


vyhláška o FKSP

§ 4

Příspěvky na provoz zařízení, která slouží kulturnímu a sociálnímu rozvoji zaměstnanců

(3) Z fondu lze přispívat na vybavení ke zlepšení pracovních podmínek, na pracovní oděvy a obuv, a to nad povinné vybavení, na jednotné oblečení a na vybavení pro sportovní a zájmovou činnost, které je půjčováno zaměstnancům.


Zákoník práce

§ 104

Osobní ochranné pracovní prostředky, pracovní oděvy a obuv, mycí, čisticí a dezinfekční prostředky a ochranné nápoje

(1) Není-li možné rizika odstranit nebo dostatečně omezit prostředky kolektivní ochrany nebo opatřeními v oblasti  organizace práce, je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnancům osobní ochranné pracovní prostředky. Osobní ochranné pracovní prostředky jsou ochranné prostředky, které musí chránit zaměstnance před riziky, nesmí ohrožovat jejich zdraví, nesmí bránit při výkonu práce a musí splňovat požadavky stanovené zvláštním právním předpisem34).

(2) V prostředí, v němž oděv nebo obuv podléhá při práci mimořádnému opotřebení nebo znečištění nebo plní ochrannou funkci, přísluší zaměstnanci od zaměstnavatele jako osobní ochranné pracovní prostředky též pracovní oděv nebo obuv.


Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů

(7) Za příjmy ze závislé činnosti se nepovažují a předmětem daně, kromě příjmů, které nejsou předmětem daně podle § 3 odst. 4, dále nejsou
b) hodnota osobních ochranných pracovních prostředků, pracovních oděvů a obuvi, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků a ochranných nápojů poskytovaných v rozsahu stanoveném zvláštním předpisem, včetně nákladů na udržování osobních ochranných a pracovních prostředků, pracovních oděvů a obuvi, jakož i hodnota poskytovaných stejnokrojů, včetně příspěvků na jejich udržování, dále hodnota pracovního oblečení, určeného zaměstnavatelem pro výkon zaměstnání, včetně příspěvku na jeho udržování,


výklad zákona o daních z příjmů - pokyn GFŘ D-22

K § 6 odst. 7 písm. b)

Za příjem ze závislé činnosti se nepovažuje a předmětem daně není hodnota pracovního oblečení a pracovní obuvi určených zaměstnavatelem pro výkon zaměstnání. Ve smyslu tohoto ustanovení je za pracovní oblečení považováno tzv. jednotné pracovní oblečení (stejnokroje) poskytnuté zaměstnavatelem zaměstnancům (např. prodejních organizací, poskytovatelů služeb pohostinských, ubytovacích zařízení apod.), pokud plní zejména reklamní, propagační a organizační účely. Předpokladem je, že zaměstnavatel ve vnitřním předpise nebo smluvní strany v kolektivní smlouvě stanoví povinnost zaměstnanců používat pracovní oblečení pouze při výkonu zaměstnání a vymezí charakter a podobu jednotného pracovního oblečení a všech jeho součástí. Zaměstnavatel musí ale také zajistit, aby jednotné pracovní oblečení bylo trvale a viditelně označeno identifikačními znaky zaměstnavatele, čímž se rozumí např. obchodní jméno, ochranná známka, firemní barvy apod. Další součásti jednotného pracovního oblečení, které nelze opatřit viditelným či trvalým označením, by měly být poskytovány v přiměřené hodnotě a množství.


Komentář


Pracovní obuv je nutné rozdělit do dvou skupin na:


  • pracovní obuv povinně poskytovanou dle zákoníku práce
    (osobní ochranný pracovní prostředek)


  • pracovní  obuv poskytovanou nad rámec povinného vybavení
    (nejedná  se o osobní ochranný pracovní prostředek).


Pracovní obuv povinně poskytovaná

Obuv se hradí z provozních prostředků příspěvkové organizace, nelze ji hradit z FKSP. Hodnota této obuvi není považována za příjem ze závislé činnosti a není předmětem daně.


Příklad: pracovní obuv poskytovaná zaměstnancům školních jídelen.



Pracovní obuv poskytovaná nad rámec povinného vybavení

Pokud takovou obuv zaměstnavatel poskytuje, tak ji hradí z FKSP. Poskytování obuvi je nutno upravit vnitřním předpisem (směrnicí o FKSP) nebo kolektivní smlouvou a je nutné s ním počítat při tvorbě rozpočtu FKSP. Hodnota zmíněné obuvi je pro zaměstnance zdanitelným příjmem.


Příklad: ortopedická obuv poskytovaná učitelům základních a mateřských škol.


Vytvořeno službou Webnode