Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Skutečný majitel příspěvkové organizace a jeho zápis

13.12.2018 08:13

Kdo je skutečným majitelem příspěvkové organizace a jak se zapíše do evidence skutečných majitelů?


Příspěvková organizace zapsaná do obchodního rejstříku musí mít do 31. 12. 2018 zapsaného "skutečného majitele právnické osoby podle AML", tedy fyzickou osobu zapsanou na rejstříkovém soudu do tzv. evidence skutečných majitelů. Formulář musí být podepsán zaručeným identifikátorem a ve formátu PDF odeslán. Následně je potvrzen zápis. Do konce roku 2018 je úkon zdarma, od 1. 1. 2019 stojí zapsání 1000,- Kč. Formulář pro zápis je k dispozici zde: https://issm.justice.cz/podani-navrhu/formular a oficiální informace k problematice jsou rovněž na stránkách Informačního systému skutečných majitelů https://issm.justice.cz/.


Z webových informací k formuláři k zápisu skutečného majitele vyplývá, že v případě příspěvkové organizace není navrhovatelem organizace jako taková, ale její zřizovatel.


Skutečným majitelem obecní příspěvkové organizace je dle některých názorů starosta obce: https://www.atre.cz/aktuality/nahled/id/886. Dle názoru Svazu obcí a měst je skutečným majitelem příspěvkové organizace její ředitel: https://www.smocr.cz/cz/oblasti-cinnosti/sprava-obce/povinna-evidence-skutecnych-majitelu-pravnickych-osob.aspx.

Vytvořeno službou Webnode