Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Sněmovna neschválila zákon o kontrole a řízení!

05.09.2017 20:58

Dnes Poslanecká sněmovna projednala znovu zákon o kontrole a řízení, který o prázdninách drtivou většinou Senát neschválil. Po důrazném naléhání pana senátora Vystrčila a relativně delší rozpravě nakonec poslanci zákon neschválili, byť jejich postoj nebyl tak jednoznačný, jako tomu bylo v horní komoře parlamentu.

Záznam jednání najdete na webu Poslanecké sněmovny: https://www.psp.cz/eknih/2013ps/stenprot/060schuz/bqbs/b01400501.htm


Přináším malý výběr

Senátor Miloš Vystrčil:

...............

Teď úplně na závěr, jak naléhavá je ta prosba nebo názor Senátu. My jsme opravdu tomu zákonu věnovali hodně času. My jsme mluvili se zástupci obcí, se zástupci krajských úřadů, se zástupci ministerstva, se zástupci dalších veřejných institucí, se zástupci odborníků. A výsledek byl jednoznačný: v této podobě není správné a není možné ten zákon přijímat. A při hlasování v Senátu ze 71 hlasujících 60 senátorů hlasovalo pro zamítnutí toho zákona. Ze 24 hlasujících ČSSD bylo 20 pro. Ze 14 hlasujících za KDU-ČSL bylo 13 pro. Devět pro bylo z devíti hlasujících ze STAN. Osm pro z devíti za ODS. Tři pro ze šesti za ANO. A sedm pro z devíti nezařazených. To znamená jednoznačná podpora napříč politickým spektrem, abychom ten zákon zamítli, abychom ho připravili pořádně a abychom nedělali věci pro věci.

Já vás tedy prosím, abyste potvrdili názor Senátu, abyste souhlasili s tím, aby tento zákon byl zamítnut a abychom ušetřili naše veřejné instituce dalších byrokratických povinností a dalších věcí, které nepovedou k lepšímu nakládání s veřejnými financemi, znejistí nakládání s veřejnými financemi a způsobí chaos při řízení a kontrole veřejných financí.

...................

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík:

...............

Ptám se, jestli se někdo další hlásí do rozpravy. V případě, že se nikdo nehlásí, tak rozpravu končím.

Ptám se na závěrečná slova - pana senátora? Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Miloš Vystrčil: Vážený pane předsedající, ctěné poslankyně a ctění poslanci, já na závěr chci jenom zopakovat, že jsem tady tlumočil naprosto většinové stanovisko Senátu s tím, že vás chci požádat, možná i poprosit, abyste skutečně vzali v úvahu, že ten zákon obsahuje velké množství nedostatků, ať se to týká nesprávnosti nebo neúplnosti definice cílů finanční kontroly a řízení veřejných financí, nebo interního auditu, tak evokuje a vyvolal by další nárůst byrokracie a velmi by znepřehlednil již zaběhnuté systémy, neboť kolikrát velmi nelogicky nebo nesmyslně mění i zaběhnuté názvy. Já souhlasím s tím, že zákon současný z roku 2001 o finanční kontrole není dokonalý a rovněž působí problémy, ale nemyslím si, že by bylo správné, abychom ho nahradili zákonem ještě horším. Tolik ode mne.

Prosím tedy nebo dovoluji si vás vyzvat, abyste podpořili návrh Senátu na zamítnutí tohoto zákona a děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu senátorovi. Ptám se ještě na závěrečná slova pánů zpravodajů - pana poslance Koníčka, Laudáta či Klána. Není zájem.

Přistoupíme tedy k hlasování podle § 97 odst. 3 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Přivolám naše kolegy z předsálí. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlas 101 poslance. Prosím, aby byl nastaven potřebný počet hlasů.


Přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona o řízení a kontrole veřejných financí podle sněmovního tisku 1001/7.


Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, nechť zvedne ruku, zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 19. Přihlášeno je 154 poslankyň a poslanců, pro 52, proti 39. Návrh nebyl přijat.

 

Děkuji panu senátorovi i pánům zpravodajům a končím projednávání tohoto návrhu zákona.


Vytvořeno službou Webnode