Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Vliv zveřejnění dotačních smlouv v registru smluv na povinnost zveřejňovat tyto smlouvy na webové úřední desce. Dotaz z webináře Kontrola dotací... konaného 1. 2. 2021.

02.02.2021 07:10

Musí být veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace nad 50.000,- Kč z rozpočtu územního samosprávného celku zveřejněna na webové úřední desce, když už byla zveřejněna v registru smluv?

Podle § 8 odst. 5 zákona o registru smluv to nutné není. Jestliže je veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace zveřejněna v registru smluv, tak je tím splněna povinnost smlouvu zveřejnit podle § 10d zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů - viz citace z obou zákonů v závěru odpovědi.


K uvedené problematice doporučuji výborný článek JUDr. Lukáše Glasera ze série Obce jako poskytovatelé dotací, návratných finančních výpomocí a darů, která byla zveřejněna v Deníku veřejné správy 14. 11. 2017: https://denik.obce.cz/clanek.asp?id=6743970.


Citace ze související legislativy:


§ 8 odst. 5 zákona o registru smluv:

Společná a přechodná ustanovení

(5) Je-li v souladu s tímto zákonem uveřejněna smlouva, která má být uveřejněna podle jiného zákona nebo informace z ní mají být uveřejněny podle jiného zákona, je tím splněna povinnost uveřejnit ji nebo informace z ní podle takového jiného zákona; to platí obdobně o údajích uveřejňovaných jako metadata podle tohoto zákona. Pro účely věty první se jiným zákonem rozumí

a) zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, jde-li o smlouvu, která má být zveřejněna podle jeho § 10d,

b) zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, jde-li o smlouvu, o níž mají být informace veřejně přístupné prostřednictvím informačního systému výzkumu, vývoje a inovací,

c) koncesní zákon, jde-li o smlouvu, o níž mají být informace veřejně přístupné prostřednictvím rejstříku koncesních smluv.


§ 10d zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů:

(1) Poskytovatel, s výjimkou svazku obcí, zveřejní veřejnoprávní smlouvu o poskytnutí dotace nebo návratné finanční výpomoci a její dodatky na své úřední desce způsobem umožňujícím dálkový přístup do 30 dnů ode dne uzavření smlouvy nebo jejího dodatku. Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace nebo návratné finanční výpomoci do výše 50000 Kč se nezveřejňuje; pokud uzavřením dodatku k veřejnoprávní smlouvě bude dotace nebo návratná finanční výpomoc zvýšena nad 50000 Kč, poskytovatel zveřejní veřejnoprávní smlouvu a její dodatek na své úřední desce způsobem umožňujícím dálkový přístup do 30 dnů ode dne uzavření dodatku. Veřejnoprávní smlouva včetně dodatků musí být zveřejněna nejméně po dobu 3 let ode dne zveřejnění.

Vytvořeno službou Webnode