Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Veřejnosprávní kontrola příjemce dotace - nová metodika Ministerstva financí ČR (CHJ č. 27)

18.07.2023 11:02

Ministerstvo financí vydalo srozumitelnou a přehlednou metodiku k veřejnosprávní kontrole příjemců dotací. Metodika se sice primárně vztahuje na kontrolu dotací ze státního rozpočtu, ale je využitelná také při kontrole dotací poskytovaných územními samosprávnými celky (ostatně zmiňuje také rozpočtová pravidla územních rozpočtů). 

Podle mého názoru jedninou částí metodického materiálu, se kterou je možné polemizovat, je kapitola 4 Formy veřejnosprávní kontroly. Zde se uvádí, že proces veřejnosprávní kontroly je upraven kontrolním řádem. To je však nepřesné, jelikož kontrolním řádem se podle zákona o finanční kontrole řídí pouze proces veřejnosprávní kontroly na místě. Dále je veřejnosprávní kontrola prováděná v režimu kontrolního řádu poněkud nevhodně členěna na kontrolu od stolu a na kontrolu na místě. Správnější by bylo konstatovat, že kontrolní řád se vztahuje na veřejnosprávní kontrolu na místě, přičemž není stanoveno, co má být tím konkrétním místem. V praxi jde často o sídlo nebo jiné prostory kontrolované osoby (zde příjemce dotace, případně žadatele o dotaci), anebo se může ve výjimečných případech jednat o prostory kontrolního orgánu (kancelář kontrolujícího), pokud se provádí tzv. distanční kontrola. Použití pojmu kontrola od stolu může svádět ke ztotožnění s tzv. administrativní veřejnosprávní kontrolou, na jejíž proces se kontrolní řád nevztahuje.

Navzdory uvedeným připomínkám považuji novou metodiku Ministerstva financí za zdařilou. Plné znění je k dispozici na webových stránkách MF ČR: 

Metodický pokyn CHJ č. 27 – Veřejnosprávní kontrola příjemce dotace

Vytvořeno službou Webnode