Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

FKSP a vládní ozdravný balíček

02.06.2023 14:23

S ohledem na katastrofální stav veřejných financí vláda připravila ozdravný balíček. Podrobnosti jsou k dispozici na webových stránkách MF ČR v materiálu Příloha tiskové zprávy k Ozdravnému balíčku. Není překvapením, že změny se mají projevit i v oblasti FKSP. Má dojít ke snížení tvorby o polovinu s tím, že by prostředky fondu měly plynout především na zajištění zaměstnanců v důchodu. V rámci zjednodušení daňového systému má dojít také ke zrušení celé řady výjimek, a to platí i pro plnění poskytovaná z FKSP, jejichž osvobození od daně z příjmů má být zrušeno. Příspěvky na penzijní připojištění budou ale nadále osvobozeny od daně a nebudou se zdaňovat spolu s platem.

Z materiálu vybírám pasáže, které se vztahují k FKSP:

 

strana 3

Změny v oblasti FKSP


Návrh: Snížení prostředků na Fond kulturních a sociálních potřeb (FKSP) o polovinu z 2 % na 1 %. Nově bude objem peněz na FKSP tvořen z objemu nákladů zúčtovaných na platy/mzdy. Polovina této částky by měla být určena na přispívání zaměstnavatele na produkty spoření na stáří.
 

Odůvodnění: V současné době je objem prostředků na FKSP stanoven ve výši 2 % z objemu prostředků na platy, což pro rok 2023 jen v regulovaných organizačních složkách státu a příspěvkových organizacích činí 5,2 mld. Kč. Pravidla pro využití FKSP jsou nejasně a složitě upravena ve vyhlášce o fondu kulturních a sociálních potřeb, která bude zrušena.

 

strana 8

Vláda navrhuje zrušení osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům, neboť jde o selektivní daňovou výjimku, kterou efektivněji uplatňují větší zaměstnavatelé. U malých firem či živnostníků s malým počtem zaměstnanců není totiž efektivní administrovat tyto daňové benefity tak, aby byly využity naplno. Některá nepeněžní plnění jsou navíc dnes osvobozena od daně do limitu 20 000 Kč/rok, zatímco jiná (např. sportovní a kulturní akce) jsou „bez limitu“ osvobozena, tj. je vytvořen prostor pro poskytování nepeněžních plnění vysoké hodnoty, které pochopitelně nečerpají průměrně placení zaměstnanci.

 

Upozorňuji, že vše uvedené je zatím ve fázi návrhů a příprav! Pokud někdo tvrdí, že už nyní zná výsledek, tak neříká pravdu. Všechny připravované změny musí projít poměrně složitým legislativním procesem a není vyloučeno, že konečný výsledek bude trochu jiný, než původní záměr. 

Problematiku budu sledovat a schválené změny budu probírat zejména v rámci seminářů o FKSP, jejich přehled najdete v Přehledu literatury a připravovaných seminářů o FKSP

 

 

Vytvořeno službou Webnode