Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Prezident podepsal konsolidační balíček

22.11.2023 11:08

Koaliční strany se dohodly na úpravách tzv. konsolidačního (úsporného) balíčku. Mezi ty hlavní patří zachování daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů s omezením do výše poloviny průměrné mzdy v předcházejícím období. Konkrétní podobu úprav zpracovalo Ministerstvo financí ČR a pět koaličních stran je předložilo jako společný pozměňovací návrh v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. V pátek 13. 10. 2023 byl návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů, schválen Poslaneckou sněmovnou, a to včetně navržených změn. 

Citace z webových stránek MF ČR:

Všechny doposud od daně osvobozené nepeněžní benefity, které zaměstnavatel zaměstnanci poskytne, budou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob za dané zdaňovací období na straně zaměstnance pouze do výše poloviny průměrné mzdy (aktuálně 20 162 Kč ročně). Zaměstnanec bude moci nadále jako doposud čerpat např. příspěvek na zájezdy, kulturní nebo sportovní akce, na tištěné knihy apod. Konsolidační balíček ve výčtu existujících benefitů pro zaměstnance nic neškrtá, pouze omezuje osvobození od daně celkové výše benefitů na polovinu průměrné mzdy.

Penzijního spoření se změny navržené v konsolidačním balíčku netýkají. 

Poznámka PS: Penzijní spoření a penzijní připojištění se státním příspěvkem mají být nadále osvobozeny podle stávajících pravidel.

 

Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů, schválil také Senát PČR, a to 8. 11. 2023. Senátoři ale k předloze vyjádřili množství připomínek a mnozí z nich se zdrželi hlasování, případně hlasovali proti. 

Zákon prezident podepsal 22. listopadu 2023. Po podpisu pana prezidenta zákon vyjde ve Sbírce zákonů ještě letos a účinnost nastane od 1. 1. 2024.

 

 

Vytvořeno službou Webnode