Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Vláda schválila konsolidační balíček (včetně změn v oblasti FKSP)

29.06.2023 08:45

28. června vláda schválila návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů:  www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2023/vlada-schvalila-ozdravny-balicek-51803.

 

Navržená úprava fondu odměn a FKSP v zákoně č.  250/2000 Sb. (obdobná má být také úprava v zákoně č. 218/2000 Sb., který se vztahuje na státní příspěvkové organizace):

 
§ 32 
Fond odměn 
(1) Fond odměn je tvořen ze zlepšeného výsledku hospodaření příspěvkové organizace, a to do výše jeho 20 %, nejvýše však do výše 10 % objemu prostředků na platy stanoveného zřizovatelem nebo zvláštním právním předpisem, a peněžními dary účelově určenými na platy.
(2) Převod peněžních prostředků do fondu odměn schvaluje zřizovatel. 
(3) Z fondu odměn se hradí odměny zaměstnancům. Přednostně se z fondu odměn hradí případné překročení stanoveného objemu prostředků na platy. 
 
§ 33
Fond kulturních a sociálních potřeb
(1) Fond kulturních a sociálních potřeb je tvořen základním přídělem na vrub nákladů příspěvkové organizace ve výši 1 % z ročního objemu nákladů zúčtovaných na platy a náhrady platů, popřípadě na mzdy a náhrady mzdy a odměny za pracovní pohotovost, na odměny a ostatní plnění za vykonávanou práci. Nejméně 50 % z rozpočtovaného základního přídělu podle věty první se použije na příspěvky na produkty spoření na stáří zaměstnanců, které jsou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob.
(2) Fond kulturních a sociálních potřeb je naplňován zálohově z roční plánované výše v souladu s jeho schváleným rozpočtem. Vyúčtování skutečného základního přídělu se provede v rámci účetní závěrky ke dni, k jehož konci se sestavuje řádná individuální účetní závěrka. 
(3) Fond kulturních a sociálních potřeb je tvořen k zabezpečování kulturních, sociálních a dalších potřeb a je určen zaměstnancům v pracovním poměru k příspěvkové organizaci, žákům středních odborných učilišť a učilišť, interním vědeckým aspirantům, důchodcům, kteří při prvém odchodu do starobního důchodu nebo invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně pracovali u příspěvkové organizace, případně rodinným příslušníkům zaměstnanců a jiným fyzickým nebo i právnickým osobám. 
(4) Zdrojem fondu kulturních a sociálních potřeb jsou i splátky zápůjček poskytnutých z fondu kulturních a sociálních potřeb a peněžní dary poskytnuté do fondu kulturních a sociálních potřeb.
(5) Použití fondu kulturních a sociálních potřeb stanoví právní předpis, kolektivní smlouva, kolektivní dohoda nebo vnitřní předpis.
(6) Na plnění z fondu kulturních a sociálních potřeb není právní nárok.
 
Další dopad úsporného balíčku na zaměstnanecké benefity bude spočívat ve zrušení jejich daňového osvobození. Osvobozeným plněním pro zaměstnance ale budou i nadále příspěvky z FKSP na stravování zaměstnanců a na penzijní připojištění se státním příspěvkem a obdobné produkty.

 

Vytvořeno službou Webnode