Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Základní informace k financování škol v souvislosti se vzděláváním ukrajinských dětí

04.03.2022 16:55

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo metodiku "Vzdělávání ukrajinských dětí v ČR", která zahrnuje také informace k financování výuky ukrajinských dětí. Metodiku najdete zde: https://www.edu.cz/methodology/vzdelavani-ukrajinskych-deti-v-cr/.

Metodika rovněž zahrnuje odpovědi na časté dotazy související se vzděláváním dětí z Ukrajiny, například se jedná o následující: 

Je možné děti osvobodit od úplaty za družinu, školní klub?

Dle školského zákona rozhoduje o snížení nebo prominutí úplaty ředitel školy bez dalšího omezení. Může při tom vzít v úvahu všechny jemu známé skutečnosti týkající se situace konkrétního dítěte a jeho zákonných zástupců a také obecné humanitární důvody.

Je možné dětem poskytovat bezplatné školní stravování?

Dle školského zákona rozhoduje o snížení nebo prominutí úplaty ředitel školy bez dalšího omezení. Může při tom vzít v úvahu všechny jemu známé skutečnosti týkající se situace konkrétního dítěte a jeho zákonných zástupců a také obecné humanitární důvody. Dále je možné řešit prostřednictvím programu “Obědy pro děti” nebo jiného obdobného programu, případně příspěvkem od sponzorů nebo zřizovatele.

Je možné využít finanční prostředky z Národního plánu obnovy (NPO) na doučování češtiny pro žáky z Ukrajiny, kteří se stanou žáky základní školy?

Na výuku českého jazyka žáků je možné čerpat finanční prostředky z Národního plánu doučování, neboť jde o vzdělávání osob ohrožených školním neúspěchem. Musí jít o doučování žáků školy, nikoliv dětí, které žáky nejsou.

 

 

Vytvořeno službou Webnode