Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Změny v účetnictví v souvislosti s přijetím konsolidačního balíčku

01.02.2024 11:15

Z textu vybírám část věnovanou FKSP:

 

Fond kulturních a sociálních potřeb

 

Základní příděl do fondu kulturních a sociálních potřeb (dále také „FKSP“) byl novelami příslušných právních předpisů snížen z 2 % na 1 %, přičemž současně se stanovuje, že minimálně 50 % z přídělu musí být použito na produkty na spoření na stáří zaměstnanců, které jsou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob. Další způsoby čerpání jsou pak ponechány na účetní jednotce. Podstatnou změnou v této oblasti je i zrušení vyhlášky č. 114/2000 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb.

 

V souvislosti se změnami v oblasti fondu kulturních a sociálních potřeb uveřejnilo ministerstvo financí na svém webu dokument „Metodické doporučení k zajištění jednotnému postupu při tvorbě a hospodaření s fondem kulturních a sociálních potřeb“.

 

Z hlediska účetnictví vybraných účetních jednotek lze konstatovat, že v případě fondu kulturních a sociálních potřeb nedochází k výrazným změnám. V důsledku přijetí novel rozpočtových pravidel byla provedena revize ČÚS č. 704 – Fondy účetní jednotky, avšak vzhledem k minimálnímu dopadu nebude úprava ČÚS č. 704 realizována.

 

Dle rozpočtových pravidel se nově za zdroj FKSP považují i splátky zápůjček poskytnutých z fondu, náhrada škod a pojistná plnění od pojišťovny vztahující se k majetku pořízenému z prostředků FKSP a peněžní dary, které byly do fondu poskytnuté.

 

Postup účtování splátek zápůjček upravuje bod 5.2 ČÚS č. 704. O přijetí náhrady škody či peněžního daru do fondu kulturních a sociálních potřeb se účtuje na stranu MD příslušného bankovního účtu (např. u OSS účet 243 – Běžný účet FKSP) se souvztažným zápisem na stranu DAL účtu 412 – Fond kulturních a sociálních potřeb.

 

Shodný postup účtování využije i příspěvková organizace hospodařící dle velkých rozpočtových pravidel (z. č. 218/2000 Sb.) v případě účtování posílení FKSP příjmy z pronájmu rekreačních a sportovních zařízení, na jejichž provoz příspěvková organizace přispívá právě z fondu kulturních a sociálních potřeb.

 
 

 

Vytvořeno službou Webnode